Tuesday, September 11, 2007

Veranderingen in het huis…

Omdat sinds zes maanden ‘werken aan het huis’ een van onze vaste weekend (soms zelf week) bezigheden is, is het nog es tijd om jullie de vruchten van ons werk mee te delen. Voor het ondertussen al relatief grote groepje bezoekers die we de voorbije maanden hebben gehad is het natuurlijk wel gemakkelijker om er zich een beeld van te maken dan voor de iets grotere groep thuisblijvers (shame on you!) die zich alleen nog maar hebben kunnen informeren via de voor- en na foto’s van enkele maanden geleden. Misschien kan het een teaser zijn om toch nog es binnen te springen; wees allen welgekomen op voorwaarde dat er chocolade en bier wordt meegebracht natuurlijk!
Genoeg gelachen, nu humor: de kleine nieuwe veranderingen in het huis:

- Nele heeft zich een boksbal aangeschaft om toch een beetje de conditie op peil te houden en ons natuurlijk wederom op stang te proberen jagen met haar voorliefde voor de martial arts. Joggen is hier niet meteen gemakkelijk als je constant ‘mizungu how are you’ afwisselend aan linker- en rechteroor begint te horen, en echt echt snel (weg)lopen is door het heuvelachtige Bundibugyo ook niet meteen evident. Fietsen lukt dan al beter, maar voorlopig is Pieter daar enkel een vurige bedrijver van. Boksen doen we ondertussen allemaal. Nele heeft Pieter enkele technieken geleerd, en Miguel is er ook eindelijk es aan begonnen. Ik dacht namelijk dat tegen een zak zand slaan maar behoorlijke saai was, maar ik heb gemerkt dat het nog serieus vermoeiend kan zijn na een klein halfuur, maar wel voldoening geeft en inderdaad de conditie wat terug kan opdrijven.
- We hebben meteen ook badmintonraketten aangeschaft die tot nu toe nog niet zo sporadisch zijn gebruikt als de boksbal, maar sinds we ons net – twee rieten stokken met een touw tussen – hebben en binnenkort ons veldje ook gaan afbakenen zal er waarschijnlijk wel al meer worden gespeeld.
- Richard, onze tuinman, heeft een banda in onze tuin gebouwd. Een banda is een soort van rond huisje, maar zonder muren. Duidelijk is dat ook niet, ik weet het, nieuwe poging: het zijn een aantal palen in een ronde gezet, met een rieten dak over gemaakt. Het is een vree handig ding om onder te zitten als het heel warm is, om gewoon te lezen of te eten, maar ook om een wilde cocktailparty onder te houden. Meteen nog een reden om allemaal en masse naar Bundi te komen. Het kan zoals je op de foto ziet ook heel handig zijn om Pieter onze aap in op te sluiten
- Pieter en mijn kast is geschilderd, in karmijnrood, en chocoladebruin en hemelsblauw, Nele’s is binnenkort aan de beurt! Johan heeft tijdens zijn bezoek onze livingdeuren geschilderd en de onderboordjes van onze gangmuren meteen ook mee geverfd.
- Onze moestuin is ook al ondertussen in oppervlakte verdubbeld. We hebben enkele suikerrietplanten uitgetrokken (en sommige opgegeten), alles mooi omgeploegd en nieuwe groenten gepland. Alles is relatief goed aan het lukken en met alles bedoel ik; tomaten, broccoli, aubergine, wortel, pompoen, komkommer, radijs, sla, warmoes, paprika en een hele reeks kruiden. Boeren in Bundi (het zou een strip van Suske en Wiske kunnen zijn), leuk, plezant, we hebben duidelijk onze roeping gemist!
- We hebben ons huis ook opgefleurd met nieuwe lokaal gemaakte meubels. Krakkemiekige onafgewerkte, oververniste, houtwormaantrekkende dingen, maar zeer handig en huisvullend. Vooral lange zitbankjes en rekken, in mijn kamer, Nele’s kamer, de badkamer, en de living…
- Onze veranda is naast de twee nieuwe gekko’s, een kunstwerk rijker. Ik heb er een schone wilde dansende Afrikaanse opgezet, geïnspireerd op tekeningen op de muren van een collega in Kampala enkele maanden geleden. We zijn zo slim geweest om er foto’s van te trekken en nu is er dus al eentje geschilderd bij ons.
- Ons plafond is serieus uitgedaagd geweest door de regens van enkele weken geleden. Ons egaal witte plafond is niet meer zo egaal, en heeft nu enkele grote bruine vochtplekken. In Pieters kamer zijn de platen zelfs al half aan het buigen gegaan. Pieter is op het dak gekropen om de gaten te vullen, en heeft vorig weekend de plekken proberen over te schilderen. Nu is ons dak voorlopig regenbestendig, het blijft wachten op het grote regenseizoen ik oktober november, fingers crossed!

Ons kast van een huis is sinds deze maanden dus al duidelijk in waarde gestegen, moeha! De ideeën blijven merkwaardig genoeg binnenstromen (we zetten binnenkort een watertank, douchekoppen worden ook waarschijnlijk geïnstalleerd, we krijgen hopelijk wat papayabomen en een cacao-boom binnenkort naast alle andere bloemen, er worden nog lampekappen gemaakt, ander boordjes geschilderd, kastdeuren, muurschilderingen…), dus we kunnen wel nog een paar maanden bezig zijn. Nu weten we dat het nog voor (bijna) een jaar is, dus we zullen er nog zeker iets aan hebben. Geïnteresseerden om mee the helpen schilderen, sjouwen, bouwen, woelen, knutselen, … kunnen ons altijd op de gekende gegevens contacteren!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home