Friday, March 23, 2007

BTC : Village Health Teams

Na drie maand is het toch es tijd om een mini-evaluatie te maken van het programma waarin ik werk. De evaluatie van Pieter en mezelf valt al te lezen in Nele’s open brief; een 9,5, daar zijn we relatief tevreden mee…

Deze week zijn we gestart met de tweede week training van de tien dagen training die ieder team krijgt. Iedere twee weken worden er vier parishes, twee per subcounty, getraind, wat neer komt op zo’n 200 mensen per twee weken dus. De training bestaat uit vijf dagen theoretische training, drie dagen on the field training en twee dagen rapporteren en review.
Zonder de kleine problemen niet te vergeten is de training zeer goed verlopen. De mensen van het district zijn capabel om ze te geven en werken op een zeer open en participatieve manier tijdens de lessen. Onderwerpen als ondervoeding, immunisatie, waterproblematiek, persoonlijke en gemeenschappelijke hygiëne, HIV/AIDS, tuberculose, … kwamen allemaal aan bod. Tijdens de drie dagen on the field moeten de VHT in hun respectievelijke dorpen een representatief aantal households bezoeken. Ze checken of de mensen een latrine, een droogrek, een afvalput, enz… hebben en in welke staat die zijn. Dit wordt allemaal genoteerd en besproken in de twee laatste dagen. Als extra worden nog een aantal richtlijnen gegeven omtrent communicatie, coördinatie en het opstellen van een actieplan.
Dit was dus nog maar de eerste training, er moeten nog meer dan 500 mensen getraind worden, dus nog een zestal weken training volgen en dan kan het programma hopelijk resultaten beginnen afleveren. Die zijn natuurlijk niet te verwachten na een maand of zelf na een half jaar, maar in die tijd kan al es gecheckt worden hoe de teams nog bezig zijn, of ze überhaupt nog bezig zijn, wat ze doen en wat hun problemen allemaal zijn, maar dit allemaal is dus voor in juli-augustus.
Alles loopt dus relatief goed, ik frustreer me wel veel over het gebrek aan capaciteiten, zowel inhoudelijk als logistiek, van de district coördinator, en ik weet dat ie waarschijnlijk ook daarom niet zal aangesteld geweest zijn, maar meer om politiek-vriendschappelijke redenen, maar dat neemt de frustratie natuurlijk niet weg. Ik probeer zoveel mogelijk met zijn team te spreken en te werken en hem zoveel mogelijk te vermijden.
Op naar een nieuwe training…

0 Comments:

Post a Comment

<< Home