Saturday, June 21, 2008

No no DDT!

Neen, neen, fans der Vlaamse aarde, we hebben geen actiecomité in het leven geroepen tegen een van de bekendste acteurs uit de meest populaire Vlaamse TV reeks ooit. We zullen het hebben over de chemische stof met dezelfde naam die dezer dagen menig Oegandezen de stuipen op het lijf jaagt.

Het parlement heeft namelijk een programma goedgekeurd dat het gebruik van DDT toelaat als bestrijdingsmiddel tegen malaria. Volgens het plan zullen alle binnenmuren van alle huizen in de meest vatbare gebieden verplicht besproeid worden met het product. De regering verzekerd dat alles veilig zal verlopen en dat het product niet schadelijk is voor de gezondheid en voor de natuur. Menig Bundibugyaan is het daar echter niet mee eens en ziet nu al de schadelijke gevolgen. Vele boeren zijn al gewaarschuwd dat hun producten (voornamelijk cacao) niet meer zullen aangekocht worden omdat DDT de kwaliteit van het product rechtstreeks en onrechtstreeks aantast (via grondwatervervuiling, luchtverplaatsing van restdeeltjes, enz.). De producten voldoen aldus niet aan de vereiste Europese en andere internationale normen. Bundibugyo heeft daarenboven een van de beste kwaliteitsvolle gekweekte cacao op de Oost-Afrikaanse markt en is de grootste producent in het land. Een goedgekeurd plan en de eerste uitvoering van het programma in het noorden van het land kan het kwaliteitsimago van de cacao in dit district bij de producenten al naar beneden halen nog voor men met sproeien start.

Boeren hebben al via de politieke en administratieve organen laten weten dat ze het nooit zullen toelaten dat DDT wordt gebruikt in hun huizen en bereid zijn om hun land en inkomen met alle middelen te verdedigen. Vorige week werden we zelfs opgeschrikt op het werk door een vurige mini-betoging tegen DDT! Boeren in Bundibugyo zijn in groter getale dan hun Vlaamse collega’s, maar komen even vurig op voor hun belangen! Dit verhaal beloofd nog spannend te worden, maar laat bij ons ook een wrange nasmaak na. Het gebruik van DDT is namelijk verboden in de ganse Europese Unie, maar the stuff die wordt gebruikt in Oeganda wordt wel geproduceerd en geleverd door een Europese bedrijf. * slik * Daar is onze mooie dubbelzinnige moraal weer…

1 Comments:

Blogger roel said...

niet te geloven dat er nog DDT wordt geproduceerd, voor de export, want ver van ons bed mogen ze daar gerust aan creperen, no biggie!
-roel

3:12 AM, June 22, 2008  

Post a Comment

<< Home