Friday, April 13, 2007

Murchison Falls

Vorige week zijn Anthony en ik op eigen houtje naar Murchison Falls geweest, een indrukwekkend en immens schoon stukje natuur. De Falls zijn eigenlijk een klein stukje van het gigantische nationaal park die er rond ligt. Het park wordt doormidden gesneden door de Nijl, die door een gat van zes meter breed met een gigantische hoeveelheid naar beneden stort, de eigenlijke Falls dus. In het noordelijke deel van het park vind je de meeste beesten; buffels, giraffen, olifanten, luipaarden, leeuwen, … en honderden vogels in alle kleuren die je maar kan inbeelden. Rond de rivier zitten de nijlpaarden, de krokodillen en een hele reeks van antilopen. In het zuiden van het park zitten vooral antilopen, wrattenzwijnen en bavianen.

Wij zijn dus in het park geraakt met openbaar vervoer, wat niet echt een goed idee is. Het is ten eerste een ingewikkeld soepje, en ten tweede zou het wel nog es duur kunnen uitkomen. Dus grote aanrader; als je Oeganda zou willen rondreizen, zorg dan best voor eigen vervoer of huur een auto. Wij dachten ook dat Red Chilli Restcamp (waar we met het tentje verbleven) een shuttledienst had naar de dichtstbijzijnde stad en gamedrives organiseerde vanuit Murchison zelf, dat vertelde de hippe Bradt-gids (van 2003, de enige gids specifiek over Oeganda). Bleek dat geen van beide meer werd georganiseerd, en dat je in feite de full package vanuit Red Chilli Kampala moest volgen, van meer dan 150euro. We verschoten natuurlijk, want daar zaten we dan, zonder zicht op game drive. De dag nadien zijn we op een boottrip geweest, wat wel heel mooi en plezant was. Voor een gamedrive probeerden we te zoeken naar mensen die wel twee extra gasten zouden kunnen meepakken, maar helaas, de buskes zaten vol met bendes toeristen of families. Uiteindelijk zijn we dan maar doorgetrokken naar Masindi, achterin de truck…
Murchison is in feite een groot toeristenoord, zelf voor low-budget mensen. Ofwel ga je in een dure lodge met alles erop en eraan (waar je met eigen vervoer naartoe gaat in feite), ofwel ga je via Red Chilli Kampala voor een volgens mij ook al niet te goedkope prijs, of een laatste optie alles op eigen houtje doen en hopen dat je iemand vindt om bij te kruipen voor een gamedrive en om terug uit het park te geraken. Jammer dat het allemaal zo duur en ingewikkeld moet, want het is in feite wel een heeeel mooi en indrukwekkend stukje natuur.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home