Tuesday, December 19, 2006

BTC: decentralisatie

Uganda heeft al een decennium lang een constante economische groei. De armste bevolking van Uganda heeft er echter weinig of geen voordelen uit gehaald. Om hen te laten meegenieten van de voordelen van deze economische bloeiperiode heeft de regering een programma in het leven geroepen met een speciale focus op deze brede laag van de bevolking, namelijk het PEAP; het Poverty Eradication Action Plan. Het plan bevat verschillende programma’s, projecten en sectoriële beleids- en investeringsplannen.
De regering wil de uitvoering ervan koppelen aan de gedecentraliseerde structuren in het land; regering-districten-counties-subcounties enzovoort, steeds op een lager niveau, vergelijkbaar met de opsplitsing staat-gemeenschap/gewest-provincie-arrondissement en gemeente bij ons. Decentralisatie in Uganda heeft een lange geschiedenis en loopt terug tot de Britse kolonosatieperiode (meer info over deze periode kun je waarschijnlijk op wikipedia vinden, ook de tegenstelling met de Franse kolonisatie die meer opteerden voor centralisering ipv decentralisering).
Om de koppeling PEAP-decentralisatie mogelijk te maken heeft men in 2004 een werkings- en implementatiekader rond local government gecreëerd, via het LGSIP; Local Government Sector Investment Programme. Het LGSIP beslaat een reeks van strategische investeringsdomeinen of thema’s en is gepland te lopen van 2004 tot 2014. Jaarlijks zijn er evaluaties en follow-ups gepland via nationale JARDs, Joint Annual Review of Decentralisation. De thema’s zijn local service delivery, political decentralisation, administrative decentralization, fiscal decentralization, good governance en local economic development.

Het BIDP, Bundibugyo Integrated Development Programme, is een programma opgesteld in samenwerking tussen BTC en de regering van Uganda. Het loopt van 2005 tot 2009 en focust op armoedebestrijding en het verbeteren van de levenskwaliteit in het district Bundibugyo. Het past in die mate binnen het LGSIP dat het een technische, logistieke en financiële ondersteuning biedt aan de lokale regeringen (de counties en subcounties) opdat zijzelf de diensten zouden kunnen leveren aan de bevolking (empowerment). 88% van het budget voor BIDP komt van België, 12% van de Ugandese regering.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home