Tuesday, December 19, 2006

BTC : Village Health Team Policy

De meest voorkomende ziektes in Bundibugyo district zijn 1/ malaria (68,2%), 2/ infecties op de luchtwegen (12,5%), 3/ diarrheal diseasses (6,9%), 4/ ondervoeding (1,2%), 5/ HIV/AIDS (0,1%) en 6/ andere ziektes (8,5%). De cijfers voor HIV/AIDS zijn niet betrouwbaar, want de HIV-prevalentie in de regio is zeker 20% (nationaal: 8%). De meest voorkomende oorzaken van deze ziektes zijn ondergekwalificeerd personeel, slechte huiselijke hygiëne en inadequate sanitaire voorzieningen. Oorzaken die in feite perfect te bestrijden en te behandelen zijn.

Het BIDP bevat daarom een groot programma om de gezondheidsproblemen in de regio aan te pakken: het Village Health Team Policy. De VHTp heeft de bedoeling de gezondheid van de populatie in het district op te krikken via health education/promotion, disease prevention en de ondersteuning van community health initiatives in de gemeenschappen en households zelf ( in lijn van empowerment en participatieve aanpak). Hiervoor zullen per gemeenschap VHTs opgericht worden; teams van vrijwilligers uit de verschillende gemeenschappen zelf die instaan voor health promotion en community capacity strenghtening. De teams werken samen met FBOs, CSOs en CBOs (respectievelijk Faith Based, Civil Society en Community Based Organisations) en zullen als interface dienen tussen de gemeenschappen en de verschillende dienstverleners (dokters, verplegers, health centres, apothekers, …). Ze zullen op termijn instaan voor een monitorring and evaluation (M&E) systeem dat moet zorgen voor dataverzameling en follow-up rond gezondheidszorg in het district.

Momenteel (dec 2006) zit men in de implementatiefase. Ten laatste volgende week moeten alle VHTmembers gevonden en gemobiliseerd worden. In het totaal zijn dit een 1000+ personen, 1 per 25à30 households met een maximum van 6 per village en afhankelijk van de afstand tussen de verschillende households. In januari 2007 begint de training van deze VHTs. Deze training gebeurt door vooraf opgeleide subcounty trainers, en zal verlopen per 4 villages (24 personen dus). De training duurt 5 dagen, dan 3 dagen on the field en 2 dagen voor review.

In een eerste fase moet ik vooral meevolgen hoe de implementatie (de training) verloopt en hoe de verdere werking van de VHTs zal lopen, dus vooral informatie verzamelen en alles leren kennen. In een volgende fase moet ik deze VHTs en het ganse implementatie- en opstartproces analyseren en evalueren (indicatoren ontwikkelen voor evaluatie en follow-up). Daarna is het de bedoeling de werking mee te volgen en die ook te evalueren, net zoals de output in een volgende fase. Een laatste deel van mijn job is een M&E systeem mee op poten te helpen stellen, in samenwerking met Nele die vooral rond monitorring en evaluatie zal bezig zijn.

Een zware job dus, maar een vree interessante functie. Breed ook en genoeg mogelijkheid en vrijheid om aan te passen en zelf dingen in te vullen. Ik heb er zin in… de opstart is nie evident, mensen leren kennen, informatie inwinnen, on the field gaan kijken, het heeft zijn tijd nodig, maar ik denk dat vanaf januari alles heel goed zal draaien.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home