Tuesday, January 09, 2007

BTC : water and sanitation project

Zaterdag 6 januari ’07, Bubandi, sub-county grenzend aan Congo.
We hebben een waterproject bezocht die tot doel had de bevolking in Bubandi van water te voorzien. Het water wordt via een bron opgevangen, gezuiverd in een sedementatietank en opgeslagen in een centrale tank. Via deze centrale tank vertrekt één of meerdere hoofdpijpen die dan kunnen opsplitsen om uit te komen bij verschillende watertaps/kraantjes over het ganse subdistrict.

Vandaag zijn we hier en daar gaan kijken hoe het project vordert. De pijpen bleken nog niet te zijn gelegd. Men is nog bezig met graafwerken, dus het graven van greppels ongeveer twee meter diep, om de pijpen in te leggen. Vincent informeerde de bevolking ook over de rollen van de verschillende partijen (BTC, het district, de aannemer, de arbeiders), in het bijzonder de rol van de gemeenschap zelf: zorg en onderhoud van de tapkranen. Het is van belang de mensen duidelijk te maken dat onderhoud en een goed gebruik essentieel zijn voor zuiver water en een continue voorziening. Mensen zijn daar zelf voor verantwoordelijk, en kunnen via een lokaal comité voor water and sanitation zorgen voor een goed en eerlijk beheer van de watervoorziening. Men moet eerst rekening op zichzelf en de gemeenschap en pas in uiterste nood een beroep doen op mensen van het district, empowerment dus. Middelen voor onderhoud kunnen verkregen worden door een (kleine) bijdrage van de verschillende gezinnen die de tap gebruiken. Als men ziet dat dit geld goed beheert en gebruikt wordt voor het onderhoud van de taps, zal men in de toekomst waarschijnlijk ook een bijdrage leveren en een goed onderhoud blijven eisen en uitvoeren.

We hebben eveneens het belang gezien van kleine ingrepen op vlak van persoonlijke en gemeenschappelijk hygiëne om ziektes als diarree en dergelijke te vermijden. Een van deze ingrepen kan zijn het plaatsen van water en zeep bij ieder toilet zodat men handen goed wast als men het toilet heeft gebruikt. Deze kleine ingreep kan veel ziektes vermijden. Natuurlijk is de hardware, de ‘installatie’, niet voldoende en moet er ook aan de software worden gedacht. De gemeenschap, zowel de ouderen als jongeren, de mannen als vrouwen, maar zeker ook de kinderen (die het grootste slachtoffer zijn van deze ziektes) moeten bewust gemaakt worden van het belang ervan, en dat moet gebeuren onder andere via VHTs.

----------

Maandag 8 januari ’07, grens Bubukwanga sub-county en Harugali.
Laat op de dag zijn we een project gaan bekijken waar via een heel kleine bron op de bergflanken water wordt ontgonnen voor de subcounty Bubukwanga. Eerst wordt water vanuit de bron opgevangen in een tank waar een eerste zuivering plaatsvindt, dan komt die in een tweede en grotere sedementatietank terecht om uiteindelijk in een groot reservoir te komen, van waaruit de leidingen kunnen vertrekken. Interessant om te zien hoe het allemaal werkt, de ingenieur in ons kwam naar boven…

0 Comments:

Post a Comment

<< Home