Tuesday, January 09, 2007

BTC: 8th january 2007 : meeting with James, district health coordinator

Vanmorgen heb ik een tweede ontmoeting gehad met James, de district health coordinator in verband met de Village Health Team policy. Momenteel zitten we in de implementeringsfase, dus het opzetten van de structuren en de vorming van de VHTs als sluitstuk hiervan. Volgens het tijdsschema zouden we nu met de training van de VHT members moeten starten, maar er is wat vertraging opgetreden. De mapping van de dorpen, de sensibilisering van de politieke organen op een village niveau en de mobilisering van de vrijwilligers voor de VHTs moeten nog gebeuren. De planning was dat dit in november zou plaatsvinden, maar het is blijkbaar nog niet gebeurd. Alles schuift dus een maandje op, de training van de VHT members is dus pas gepland voor februari.

Ik dacht dus vandaag al on the field te kunnen gaan, maar dat valt wel even tegen. Het voordeel is natuurlijk wel dat ik alles kan meevolgen in een vroegere fase en dus ook es kan zien hoe de sensibilisering gebeurt op het laagste niveau, wat ook wel heel boeiend zal zijn. Het draait er bij empowerment uiteindelijk ook om de bevolking duidelijk en voldoende te informeren over wat het doel en de objectieven zijn van een bepaald beleid van hogerhand. Om empowerment succesvol toe te passen is een prefase van oriëntatie en consensus met de verschillende stakeholders noodzakelijk.

De bedoeling is nu om volgende week maandag naar het veld te trekken, op voorwaarde dat James eerst met de CAO heeft gesproken die normaal gezien donderdag in Bundibugyo zou moeten aankomen. Veel als’en dus. Ik zal moeten leren om planningen flexibel op te vatten en meer rekening te houden met ‘onvoorziene omstandigheden’, moeilijk…

James is een heel sympathieke, vriendelijke en innemende man. Hij kent het programma heel goed en weet wat de objectieven ervan zijn. Hij is ook een optimistisch man, en ziet alles heel positief in. Ik hoop met hem mee dat het programma zijn verhoopte resultaten zal bereiken, want uiteindelijk zijn enkele kleine en continue ingrepen nodig om serieuze verbeteringen te boeken op vlak van gezondheidszorg, maar ik blijf realistisch. Er zijn enorm veel mensen betrokken bij dit programma; één team per dorp met ongeveer 5 à 6 members, ongeveer 50 dorpen per subcounty, twee subcounties Kasitu en Bubukwanga, dat maakt ongeveer honderd teams en 5 à 600 personen als member van een VHT alleen al, dan heb ik het nog niet over de betrokkenen op andere niveau’s, parish, subcounty, county en district.
Eerst zullen we wat meevolgen volgende week en misschien kan ik er voor zorgen dat er een soort van register wordt afgenomen waarin vermeld wordt wie lid wordt, welke achtergrond deze persoon heeft en wat zijn of haar motivatie is.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Good words.

3:13 AM, November 10, 2008  

Post a Comment

<< Home