Wednesday, December 12, 2007

De grote opkuis


Daar we vanuit Kampala bitter weinig werk kunnen verzetten, en alle creativiteit en inventiviteit moeten gebruiken die we hebben, zijn we op het idee gekomen om het andere BTC project ‘KIEMP’ es te gaan bezoeken. Jerry, de Technical Advisor van het project reageerde direct positief en nodigde ons meteen uit voor de ‘big clean-up’.

KIEMP staat voor ‘Kampala Integrated Environmental Management Project’ en beslaat een reeks van kleinere projecten die de hygiene en watervoorziening in de sloppenwijken moet verbeteren. Die projecten gaan van de voorziening van duurzame publieke toiletten, aanleg van straten en waterleidingen tot educatie rond goede huis- en persoonlijke hygiene, enzovoort. Het beslaat 3 van de 99 parishes in de hoofdstad en zal vijf jaar duren.

Gisteren was dus de grote opkuis; een groot deel van de afvoerkanalen in de sloppenwijk werd uitgekuist, feestelijk begeleid door de lokale jeugdfanfare en – natuurlijk – een reeks van speeches. BTC zorgde voor opruimmateriaal (borstels, spaden, ...) en benzine voor de vuilnistrucks, een team van gemeenschapswerkers deed het opkuiswerk. De opkuis was een soort van officiele opstart van het programma, maar had tegelijk de bedoeling om de mensen ervan te overtuigen hoe belangrijk het is dat men zijn afval vergaart en op een centrale plaats brengt en niet continu in de goten gooit die in feite van cruciaal belang zijn voor de doorstroom van het afvalwater en de goede hygiene.

Op de foto’s is duidelijk te zien dat de afvalproblemen in sloppenwijken gigantisch groot zijn. Samen met de hoeveelheid mensen die er wonen en de slechte hygienische praktijken zijn sloppenwijken een broeihaard voor ziekten als dysenterie, cholera, diarree, enzovoort.

Voor mij persoonlijk was het een zeer confronterende ervaring, maar wel interessant. Els, onze medevrijwilliger die in januari in Kampala zou moeten aankomen en in dit project ingeschakeld wordt, gaat een boeiende uitdaging tegemoet!!!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home